ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Tom vond dankzij de uitzendbranche werk op zijn niveau

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Tom Bierenbroodspot (57). Hij verloor tien jaar geleden zijn baan als gebouwbeheerder bij een kunstinstelling. Het bleek niet mogelijk om binnen te komen bij technische bedrijven, ondanks zijn technische opleiding en goede staat van dienst. Via de uitzendbranche lukte het wel. Tom: “Ik heb de baan als huismeester van het provinciehuis Noord-Holland met beide handen aangegrepen.”

Tom: “Hoewel ik het nooit letterlijk zo hoorde, vermoed ik dat mijn eerdere afwijzingen bij sollicitaties met mijn leeftijd te maken hadden. Uiteindelijk kwam ik in de bijstand terecht.”

Via uitzendbureau GreenFox kwam Tom in een herintredingstraject. De eerste baan die ter sprake kwam, was het vervangen van luchtfilters op Schiphol. Tom: “GreenFox zei: jij kunt veel meer. Via Strukton werkte ik bij de provincie Noord-Holland. Toen daar een collega wegging, heb ik gesolliciteerd en kreeg ik een vast contract bij de Provincie. Ik denk dat ik hier mijn loopbaan ga afmaken. Het is een fijne baan op een vaste plek, die ik helemaal heb leren kennen. Ik heb dingen op poten gezet, bijvoorbeeld het in kaart brengen van het gebouw met plattegronden. Dat helpt de monteurs. Wat ik ook prettig vind aan het werk, is het menselijke aspect. Mensen zijn dankbaar als je iets gerepareerd hebt.”

Match maken is de kunst
Esther Façee Schaeffer, projectleider/coach social return bij GreenFox: “Wij zeggen altijd: mensen hebben geen afstand tot de afstandmarkt maar een voorsprong. Iedereen is namelijk ergens goed in. De kunst is om de match te maken: daar zijn wij voor. Wij proberen precies te snappen waar iemand goed in is en wat hij of zij graag doet. Op die manier verkleint onze branche de kloof met de werkgever: die kan de stap makkelijker zetten om iemand aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen