ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Twijfels inzet opleidingsgeld NOW 2.0”

ABU DIGI juni Adriana

Koppeling met plaatsing op arbeidsmarkt ontbreekt

De coronacrisis zorgt op de arbeidsmarkt voor veel wisselingen tussen banen. De uitzendbranche speelt hierbij een belangrijke rol en de behoefte aan continue scholing en ontwikkeling van werkenden is duidelijker dan ooit. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 2.0) stimuleert de om- en bijscholing van werknemers. Wel ontbreekt de belangrijke koppeling met plaatsing op de arbeidsmarkt. Daardoor kan 50 miljoen euro opleidingsgeld verkeerd benut worden.

Uitzendorganisaties werken sinds dag één van de coronacrisis hard om werkenden van bedrijven met (tijdelijke) krimp naar werkgevers mét (extra) vacatures te brengen. Bijvoorbeeld van de horeca, luchtvaart- en evenementenbranche naar de logistiek, zorg en ICT. Op Schiphol bijvoorbeeld werken uitzendorganisaties als Adecco, Manpower en Randstad samen met DOORZAAM (het scholingsfonds van de uitzendsector), WerkgeversServicepunt Groot-Amsterdam, House of Skills in Amsterdam en opleidingscentrum Luchtvaart Community Schiphol hard aan nieuwe banen voor de uitzendkrachten die nog geen ander werk hebben (eind mei: 1.800).

Hulpfonds uitzendkrachten

Om alle van-werk-naar-werktransities mogelijk te maken, is opleiden en ontwikkelen van werkenden voor nieuwe functies essentieel. “Juist voor die puntjes die iemand nog net even nodig heeft voor die nieuwe kans,” zegt directeur Adriana Stel van DOORZAAM. “De coronacrisis onderstreept opnieuw het grote belang van continue aandacht voor blijven leren en ontwikkelen.”

 

“Om alle van-werk-naar-werktransities mogelijk te maken, is opleiden en ontwikkelen van werkenden voor nieuwe functies essentieel.” – Adriana Stel, directeur DOORZAAM

 

DOORZAAM informeert uitzendkrachten actief over de mogelijkheden en heeft zelf een noodbedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee worden 4.000 uitzendkrachten die door de coronacrisis hun werk verloren, geholpen met een voucher van 500 euro voor een opleiding of inwerkvergoeding. Stel: “Als het nodig is, kunnen we uiteindelijk 6.000 uitzendkrachten helpen. Eind mei waren hierdoor al 500 uitzendkrachten geplaatst. Zoals een uitzendkracht van een pizzeria die nu bij een loodgieter werkt. Hij had de interesse, competenties en affiniteit. Dan is het nog geen ingewerkte loodgieter, maar hij kan zo wel de start maken en zich verder ontwikkelen.”

Twijfels bij NOW

Ook de verlengde NOW stimuleert met 50 miljoen euro werkgevers om ontwikkeladvies en digitale opleidingen in te zetten. “Een nobel initiatief, alleen de koppeling met plaatsing op de arbeidsmarkt ontbreekt volledig. Het geld is beschikbaar voor iedereen via loopbaanadviseurs en opleiders. Daardoor is de kans groot dat het geld niet terechtkomt bij de kwetsbare groepen die nu langs de kant staan. Ik ben voorstander van een leerbudget voor iedereen, maar bij deze noodmaatregel zou het echt ingezet moeten worden om mensen aan het werk te houden of krijgen. Ik hoop dat het goed komt, maar omdat deze sturing ontbreekt, betwijfel ik of dit geld de ellende voorkomt waarvoor het bedoeld is. Juist uitzendorganisaties kunnen perfect de koppeling maken met banen. Die kwaliteit zou veel breder benut kunnen worden.”

Lees ook: Adecco verhoogt inzet op leren en ontwikkelen: “Nu niet minder, maar juist meer investeren”

Gerelateerde artikelen