ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Vakmensen opleiden met behulp van uitzenders en publieke partners

De krapte op de arbeidsmarkt beperkt bedrijven en oplossingen creëren vereist steeds meer samenwerking tussen private en publieke partijen. Als bedrijf in de infrastructurele installatietechniek is TM Techniek uit Woudenberg zelf actief vakmensen gaan opleiden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met uitzendorganisaties, zoals Technicum. Op zijn beurt werkt deze technische arbeidsmarktspecialist ook nauw samen met UWV en gemeenten om werkzoekenden nieuwe kansen te bieden.

TM Techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de ondergrondse gas-, water- en elektraleidingen door heel Nederland. “Door het grote tekort aan technici zijn ook wij altijd op zoek naar goede mensen. Het aantal mensen op de juiste plek bepaalt hoeveel opdrachten wij als onderaannemer kunnen aannemen,” schetst bedrijfsleider Anton Maasse.

Zelf opleiden

Ruim twaalf jaar geleden ging het bedrijf zelf actief vakmensen opleiden, onder wie werkzoekenden en zij-instromers uit andere sectoren. Maasse: “Wij willen geen bestaande vakmensen ‘wegkapen’ bij andere bedrijven. Dat is geen oplossing. Wij geloven wel in het opleiden van mensen die het vak willen leren. Daardoor werken er inmiddels veel monteurs bij ons met zeer diverse achtergronden. Ook mensen die eerder bijvoorbeeld in de horeca, productie of als loodgieter werkten.”
Voor het opleiden, begon het bedrijf in 2010 een eigen opleidingscentrum (EduCenter Opleidingen). Ook technisch personeel van andere bedrijven wordt hier inmiddels opgeleid. Zij-instromers worden vaak met bbl-opleidingen (werken en leren) in twee jaar opgeleid tot monteur. Daarna kunnen ze doorgroeien. Het opleiden doet TM Techniek ook samen met partners, zoals uitzendorganisatie Technicum. “Zij helpen ons bij het vinden van zij-instromers en andere geschikte kandidaten. Dit kunnen monteurs zijn, maar ook mensen die we zelf gaan opleiden. Daarnaast hebben we regionaal goed contact met het WerkgeversServicepunt (WSP) in Amersfoort.”

UWV en Technicum

Om mensen vanuit de WW te laten instromen naar technische beroepen werken Technicum (onderdeel van RGF Staffing) en UWV nauw samen. In 2022 ontwikkelde Technicum het praktische leerwerkprogramma voor zij-instromers: het Technicum ONE-traject. De ambitie van Technicum: jaarlijks 500 zij-instromers opleiden en begeleiden naar technische functies.

“In de techniek zijn veel banen, ontwikkelkansen en daarmee groeikansen voor de werk- en inkomenszekerheid,” zegt Johan van der Kleij, landelijk adviseur Techniek bij UWV. “De werkloosheid is nu misschien laag, maar er is nog steeds een potentieel van ruim een miljoen onbenutte talenten en latent werkzoekenden. Om hun talenten te benutten, moeten we met elkaar wel iets extra doen. Dat gebeurt met dit programma.”

Zeer diverse instroom

Tot het najaar van 2023 zijn door het hele land al circa dertig klassen van start gegaan. Kandidaten worden vooral geselecteerd op hun drijfveren, motivatie en competenties, na een technisch- en persoonlijkheid-assessment. Deelnemers die dit traject kiezen, willen vooral een vak leren en de stabiliteit van een duurzame baan met ontwikkelkansen, ziet Jeffrey van der Gracht, talent manager van Technicum. “Het is een brede en diverse groep mensen. Globaal van 22 tot en met 65 jaar en met een achtergrond in vooral de logistiek, horeca, productie en de detailhandel. We kijken ook naar mensen die ooit aan een technische opleiding begonnen, maar die niet af hebben gemaakt en nu toch weer verder willen.”

In acht weken volgen deelnemers eerst een volle week scholing. Daarna lopen ze zeven weken stage bij een technisch bedrijf onder begeleiding van een ervaren techneut. Daarna weten ze of ze verder willen. Het beoogde doel is dat deelnemers in dienst komen bij Technicum en instromen bij een ONE Combi-traject voor werken en leren in de praktijk (bbl). Driekwart van de deelnemers zet deze stap ook. Zo worden ze in twee jaar opgeleid naar mbp-niveau 3 of 4. Ook kunnen ze extra vaardigheden ontwikkelen met een ONE Plus-traject, in de vorm van softskill-trainingen of bijvoorbeeld voor een hoogwerkerscertificaat. Voor het vervolg binnen Technicum wordt een persoonlijk ontwikkelplan gemaakt.

Kandidaten worden vooral geselecteerd op hun drijfveren, motivatie en competenties.

Praktisch project

UWV en Technicum – en zijn opdrachtgevers – zijn blij met de samenwerking en extra vakmensen. Van der Kleij: “Dit is een mooi praktisch project. Het is laagdrempelig, omdat kandidaten los van hun opleiding of ervaring kunnen instromen als zij de juiste competenties hebben. Vanuit onze samenwerking kunnen we hen goed vormen en voorbereiden voor zeer verschillende technische banen. Alleen cv’s ‘doorzetten’ is tegenwoordig niet meer genoeg. We moeten veel meer doen en dat kunnen we met elkaar het beste. Een traject zoals dit is succesvol, omdat Technicum als werkgever breder kijkt naar het aanbod van kandidaten en hiervoor een goed opleidingstraject biedt. De personeelstekorten zijn er inmiddels al lang, maar het lukt ons steeds weer om nieuwe instroom voor technische beroepen te vinden. Door dit soort publiek-private samenwerking lukt dat ook steeds beter.”

“Werken bij een installatiebedrijf is een droom die uitkomt”

Ayanle Dahir (36) kwam als vluchteling van Somalië naar Nederland. Toen hij in 2016 een verblijfsvergunning kreeg en mocht werken, volgde hij al snel een opleiding tot loodgieter. Doordat hij de Nederlandse taal best lastig vond, kon hij de opleiding niet afmaken. Wel kreeg hij een certificaat. Daarna ging hij aan de slag bij een metaalbedrijf, maar dat paste hem niet goed en hierdoor belandde Dahir uiteindelijk in de WW. “Van UWV hoorde ik over de korte opleiding van Technicum om kennis te maken met technische beroepen. Daar ben ik in april dit jaar aan begonnen en dat vond ik geweldig. Dit past echt bij me en hiermee kan ik ook genoeg verdienen om voor mijn gezin te zorgen. Na de korte opleiding ben ik in dienst gekomen bij Technicum en hier kan ik nu verder leren én werken (bbl) bij een installatiebedrijf in Amersfoort. Ik kan hier veel verschillende werkzaamheden doen, waardoor ik me goed kan ontwikkelen. Uiteindelijk wil ik graag allround monteur worden. Dit is een droom die uitkomt! Het werk is heel belangrijk voor mij en mijn gezin. Door het werk leer ik ook de Nederlandse taal steeds beter.”

Dit artikel verscheen in Uitzendwerk 1 – 2024

Gerelateerde artikelen