ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Werk kan levens een andere wending geven: dat vergeten we hier nooit”

Suzan Blaakenburg, operationeel directeur van Raaak Personeel

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

“Wij zijn Raaak Personeel. In 2009 zijn we gestart met een uitzendbureau in Alblasserdam, nu hebben we zeventien vestigingen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. We zijn actief in veel sectoren van bouw tot verkoop en van techniek, tot productie, ict en verkoop.”

Wat is jullie drive?

“Wij zetten ons met hart en ziel in voor onze uitzendkrachten. Dat zit in ons DNA, mede dankzij onze oprichter en directeur Mark van Oosterhout. Hij was een ‘school drop-out’, had een wat moeilijke jeugd. Na wat omzwervingen werd hij uitzendkracht. Hij zegt zelf daarover: ‘Niemand zag mijn talent, tot ik als uitzendkracht ging werken. Dat uitzendbureau was de eerste die mij het gevoel gaf dat ik ook iets kon. Waar ik aandacht kreeg en waar mijn talent werd ontdekt.’ Dat is de impact die werk kan hebben. Het kan levens een andere wending geven en dat zijn we hier nooit vergeten.”

Hoe uit zich dat in jullie dienstverlening?

“Naast onze reguliere uitzendactiviteiten hebben we een afdeling ‘Raaak Talent’. De acht medewerkers daar helpen kandidaten om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Kandidaten die wat meer aandacht behoeven en niet direct inzetbaar zijn, krijgen hier alle tijd en aandacht. Het is onze manier om invulling te geven aan de krapte, maar vooral om sociale impact te hebben. Deze afdeling hoeft geen winst te maken.”

“We helpen uitzendkrachten op de juiste plek terecht te komen en zich kunnen ontwikkelen.”

Suzan Blaakenburg, operationeel directeur van Raaak Personeel

Vorig jaar wonnen jullie de ‘Adriana Stel Award’ van Doorzaam voor vernieuwende initiatieven gericht op duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten.

“Dat was mooi! Die prijs wonnen we met onze ‘Talentroute’: wij bieden uitzendkrachten een menukaart, waaruit ze zelf kunnen kiezen aan welke (extra) dienstverlening ze behoefte hebben. Of het nu gaat om omscholing, budgetcoaching, werkgeluk, taalondersteuning of vitaliteit. Ik liep al twee jaar rond met dit idee. Het is een manier om ordening in onze dienstverlening aan te brengen, en tegelijkertijd uitzendkrachten niet te overladen met mogelijkheden. Door vier hoofdgroepen te onderscheiden, is het veel helderder bij wie welke dienstverlening past. Raaak Talent was de eerste afdeling die werkte met de menukaart, inmiddels krijgt elke uitzendkracht deze voorgeschoteld.”

Hoe werkt dat in de praktijk?

“Na acht weken dienstverband vragen wij elke uitzendkracht: waar ligt jouw behoefte? Op welke manier kunnen we je ondersteunen? Sommige mensen hebben het gevoel dat ze niet op de juiste plek zitten, en willen zich laten omscholen. Voor mensen die aan het begin van hun loopbaan staan, bieden we beroepenoriëntatie. We onderscheiden vier groepen. De eerste twee groepen vormen het onbenut arbeidspotentieel: niet-Nederlandstaligen en mensen met een uitkering. De derde groep zijn zij-instromers en jongeren die een opleiding willen volgen, en tot slot hebben we de baanveranderaars. Let wel: die indeling geeft een grove richting aan. Het blijft altijd maatwerk.”

Wat levert het jullie op en wat levert het uitzendkrachten op?

“Veel. Uitzendkrachten krijgen inzicht: waar loop je vast? Op welk terrein heb je extra hulp nodig? Waar ligt jouw passie? Vervolgens bieden we handvatten om daarmee aan de slag te gaan. Het zorgt dat mensen op de juiste plek terechtkomen, zich ontwikkelen en prettig werken. Wijzelf boren onbenut arbeidspotentieel aan en profiteren van uitzendkrachten die goed in hun vel zitten en langer bij ons blijven. En als blijkt dat iemand ergens anders beter op zijn plek is: ook prima. Een monteur die tien jaar voor ons heeft gewerkt, gaf aan dat zijn passie ergens anders lag. De Talentroute bracht hem op het juiste spoor. Hij heeft zijn droombaan elders gevonden. Maar hij is zo enthousiast over de kans die wij hem boden, dat hij nog steeds mensen naar ons doorverwijst.”

Wat is de grootste uitdaging?

“Werkgevers meekrijgen. Wij hebben een klant, een metaalbedrijf, dat kampte met een groot tekort aan personeel en hoge vergrijzing. Het is een vrij conservatief bedrijf, dat eerst niet openstond voor ons aanbod om via de Talentroute zij-instromers en niet-Nederlandstalige kandidaten klaar te stomen. Uiteindelijk hebben we ze toch weten te overtuigen. We hebben praktische bezwaren en vooroordelen weggenomen door op de werkvloer sessies te houden en denkpatronen te doorbreken. De statushouders hebben een intensief taaltraject gevolgd. En we hebben een buddy-systeem opgezet. De klant is superpositief. ‘We hadden dit veel eerder moeten doen’, zeiden ze.”

Wat is jouw persoonlijke drive?

“Ik wil dat iedereen die bij Raaak binnenkomt, beter weggaat. Raaak moet iets toevoegen, iets bijdragen, zodat een uitzendkracht een stap kan maken. Dat is mijn droom en dat is waar ik me elke dag hard voor maak.”

Gerelateerde artikelen