Werkplezier tegen werkstress
De Week van de Werkstress? In een periode van topdrukte voor de uitzendbranche? Moet dat nou weer net nu, hoor ik je fluisteren. Bij veel bedrijven is het in deze periode alle hens aan dek. Zeker met de Wet arbeidsmarkt in balans, de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en een nieuwe cao in aantocht.
Het antwoord is: ja, juist nu. Dit weekend las ik bij Omdenken de tekst ‘Het juiste moment om te ontspannen is als je daar geen tijd voor hebt’.
Ga maar na: meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out. En bij 35% van alle verzuimgevallen wordt werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en CBS. Dat is ongeveer een stad als Utrecht die met te veel werkstress rondloopt. De kosten voor werkgevers? Jaarlijks 2,8 miljard euro.
De ABU is een van de partners van de Week van de Werkstress. Juist in de uitzendbranche staan medewerkers vaak in de turbostand en ligt het risico van een ongezond zware werkdruk op de loer. Prestatiedruk, deadlines, multitasking; zowel vestigingsmedewerkers als uitzendkrachten hebben er mee te maken.
Een bescheiden werkdruk maakt mensen creatief en productief. Maar als gezonde werkstress omslaat in ongezonde werkstress neemt het werkplezier af. Dat leidt in te veel gevallen tot uitval.
Het is dus essentieel dat werkgevers hierbij stilstaan en er scherp op blijven. OVAL heeft allerlei hulpmiddelen op een rij gezet tegen ongezonde werkstress.
Het belangrijkste hiervan is het gesprek tussen werkgever en werknemer. Zorg dat je als werkgever je mensen kent. Een open verbinding met elkaar maakt een team een succesvol team. Niet alleen in resultaat maar zeker ook in werkplezier.