ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Maximale inleentermijn disproportioneel en overbodig

Totaal overbodig, disproportioneel en in strijd met het kabinetsbeleid. Dat is de reactie van de ABU op het voornemen van de minister van SZW om een maximale inleentermijn in te voeren van 36 maanden. De minister legt onnodig beperkingen op aan uitzenden en legt de bijl aan de wortel van payrolling. “Wij hebben steeds gepleit voor een wettelijke antimisbruiknorm die rechtszekerheid biedt zonder ontwrichtend te zijn. Helaas heeft de minister onze zorgen en die van onze opdrachtgevers totaal genegeerd,” aldus de ABU. 

Payroll en uitzenden al goed geregeld

Payrollkrachten krijgen net zo snel een vast contract als reguliere werknemers en hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd is uitzenden juist op weg naar volledig gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. Blijkbaar telt een vast contract bij de opdrachtgever toch zwaarder dan een vast contract bij het uitzendbureau of payrollwerkgever. Dat is niet terecht.  

Geen juridische noodzaak, maar een pure politieke keuze

Koops: “De invoering van een maximale inleentermijn is een politieke keuze. Er is juridisch en maatschappelijk gezien geen noodzaak voor deze maatregel. Dat vindt ook de geraadpleegde landsadvocaat die nadrukkelijk twee andere mogelijke maatregelen voorstelt. Met een maximale inleentermijn handelt de minister bovendien in strijd met een afspraak uit het hoofdlijnenakkoord om geen extra regels boven op Europese wetgeving te stapelen.  

Uit de openbaar geworden ambtelijke nota’s blijkt dat ook andere motieven dan rechtszekerheid een rol spelen. Daarin staat onder andere dat het voorstel mogelijk ook een remmende werking heeft op de instroom van arbeidsmigranten. 

Antimisbruiknorm beter alternatief

De ABU pleit in plaats daarvan voor een wettelijke antimisbruiknorm. Eén van de alternatieven die ook door de landsadvocaat wordt geopperd. ”Zo’n norm biedt rechtszekerheid voor werkgevers en werknemers, is goed toetsbaar en laat ruimte voor maatwerk door de rechter. Daarmee kan misbruik gericht worden aangepakt,” legt Koops uit.  

Oproep aan de Tweede Kamer

De ABU roept de Tweede Kamer op om het voorstel van de minister te verwerpen en geen maatregel te nemen die uitzenden en payrollen disproportioneel beperkt en stapelt bovenop de maatregelen uit het arbeidsmarktpakket. “Laat dit kabinet waarmaken dat het regeldruk wil verminderen.” 

Gerelateerde artikelen