ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Opschrijven dat je tegen discriminatie bent is niet genoeg, je moet het doorleven.”

RGF Staffing doet zelf mystery calls om medewerkers scherp te houden

“Niemand zegt: we willen geen Antilliaan. Maar wel: we willen iemand die zonder accent praat. Of: we kampen met vergrijzing op onze afdeling dus we willen graag een jonger iemand. Mijn ervaring is kortom dat de onbewuste, indirecte discriminatie het echte probleem is. We gaan hierover het gesprek aan met opdrachtgevers: dat is de beste manier om deze vorm van discriminatie op te lossen.”

Uitzendbranche is wakker geschud

Marielle Sekhuis is manager Sociale Zaken van RGF Staffing: “Sinds de uitzending van Radar van een jaar of vier geleden is de uitzendbranche wakker geschud. We hebben sindsdien echt een slag gemaakt. Maar hoe blijven we alert? Het is niet genoeg om antidiscriminatiebeleid een keer op papier te zetten of eens aan te halen. Want dan zakt het weg bij de intercedent, die veel op zijn of haar bordje heeft met de steeds veranderende regelgeving. Om dat te voorkomen, doen wij het volgende.

  • We maken antidiscriminatiebeleid een vast onderdeel van onboarding: bijvoorbeeld met onze diversiteits-challenge.
  • Antidiscriminatiebeleid is top-down: het begint bij de directie, die aangeeft dat het essentieel is.
  • Intercedenten krijgen regelmatige scholing, onder meer door masterclasses over het voorkomen van discriminatie.
  • We doen onze eigen mystery calls: collega’s bellen collega’s. Dit fungeert niet als beoordeling maar als een soort coaching on the job: gebelde intercedenten krijgen na afloop meteen feedback. We zien dat deze calls een enorme impact hebben.

Vanzelfsprekendheid kost tijd

Antidiscriminatiebeleid moet niet iets zijn van: kijk eens wat doen wij dit goed. Nee, het moet een vanzelfsprekendheid zijn. Dat kost tijd: wij zijn er nu een jaar of vijf actief mee bezig en het heeft goed wortel geschoten.

Waar we het uiteindelijk voor doen? Dat we iemand die moeilijk aan een baan kwam, aan het werk helpen. Dat is waar we voor opgesteld staan: zien wat mensen kúnnen en ze helpen dat potentieel te realiseren.”

 

 

Meer informatie

De ABU-website werkjijmeezegnee.nl wordt regelmatig geactualiseerd. Er staan handige tips en tools voor uitzenders om discriminatie tegen te gaan en inclusiviteit te bevorderen.

Gerelateerde artikelen