ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Ons kaderpersoneel is een afspiegeling van de landen waar wij twintig jaar geworven hebben.”

Bij Want 2 Work klimmen internationale medewerkers op van orderpicker naar job coach.

Cyriel Prins is General Manager van Want 2 Work: 

“Wij bemiddelen in de logistiek: onze mensen werken bij distributiecentra. Het werk is in de afgelopen decennia niet zoveel veranderd maar het profiel van de medewerkers wel. Twintig jaar geleden waren het bijna alleen Polen. Omdat de economie en de lonen daar zijn aangetrokken, komen onze mensen nu ook uit andere landen. Onder andere uit Spanje en Portugal.”

“De Poolse medewerkers van twintig jaar geleden wilden zestig uur per week werken. De medewerkers van nu willen ook meer van de cultuur hier genieten. Die pakken een weekend Amsterdam mee. Ze spreken ook beter Engels, waar terwijl vroeger Russisch of Duits de tweede taal was. Dat er Engels gesproken wordt, is fijn voor de opdrachtgever en ook belangrijk voor de veiligheid op de werkvloer.”

Opklimmen
“In de loop der jaren zijn sommige van onze medewerkers opgeklommen. Dat gaat heel natuurlijk. Iemand die zijn werk goed doet als orderpicker en hier een leven opbouwt, heeft toegevoegde waarde als coördinator, job coach of intercedent. Voordeel is namelijk dat deze mensen goed kunnen helpen bij de integratie: ze snappen wat het betekent om huis en haard te verlaten. De overgang van het magazijn naar kaderpersoneel gaat met enige vertraging na de oorspronkelijke migratiegolven. Zo zien we nu veel Roemenen die carrièrestap maken. Zij kwamen sinds 2014 naar Nederland.”

Meerdere nationaliteiten in een huis
“De nationaliteit van mensen doet er voor ons niet toe: het gaat om motivatie. Als de mensen hier aankomen, stellen we ze bloot aan andere culturen. Zo laten we mensen van meerdere nationaliteiten samenwonen in een huis. We zorgen trouwens voor goed leefbare woonhuizen. Dat zorgt voor rust bij onze medewerkers, die daardoor ook geneigd zijn langer bij ons te blijven.”

“De mix van culturen gaat ook op onze vestiging goed samen. Mensen van elk land brengen allemaal hun eigen interessante eigenschappen mee. Op ons kantoor zit een afspiegeling van nationaliteiten van landen waar we de afgelopen decennia geworven hebben. De ene recruiter is Spaans en zij werkt probleemloos samen met een Roemeense medewerker. Een andere spreekt weer Pools en Bulgaars. De moedertalen verschillen dus maar het doel is gemeenschappelijk: mensen uit landen met een mindere welvaart goed werk bieden en een mooie toekomst. Wij stimuleren internationale medewerkers om hier een toekomst op te bouwen als zij dat willen. Als ze het goed doen, kunnen ze op termijn een vast contract krijgen bij de opdrachtgever, of bij ons.”

Meer informatie

De ABU-website werkjijmeezegnee.nl wordt regelmatig geactualiseerd. Er staan handige tips en tools voor uitzenders om discriminatie tegen te gaan en inclusiviteit te bevorderen.

Gerelateerde artikelen