ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Zet arbeidsmigratie in een breder perspectief

Vanochtend gehoord? Mariëtte Patijn (PvdA) kondigde op BNR aan dat zij vanmiddag in het commissiedebat van SZW gaat voorstellen dat arbeidsmigranten niet meer via uitzendbureaus mogen werken maar alleen nog in een rechtstreeks dienstverband. Vervolgens constateert de journalist dat het vaker goed dan fout gaat. Waarom dan niet de foute bedrijven aanpakken zou je zeggen?

Anders dan wat de meeste mensen denken, werkt het overgrote deel van de arbeidsmigranten in Nederland niet als uitzendkracht maar in een direct dienstverband. Ook bedrijven die arbeidsmigranten inzetten, hebben dus een verantwoordelijkheid als het gaat om goed werkgeverschap. Net als uitzenders uiteraard.

Wat ik mis – niet alleen in dit interview maar in het algemeen bij politieke partijen – is een visie, een integraal antwoord op de uitdagingen die arbeidsmigratie voor nu en in de toekomst heeft. Een visie op arbeidsmigratie als een van de oplossingen om in de toekomst onze welvaart te waarborgen. De onderzoeken van de Staatscommissie demografie en de adviezen van Denkwerk zijn er tenslotte niet voor niets denk ik dan.

Ik zie politieke partijen shoppen uit allerlei adviezen. Ik zie partijen hun vizier op onze branche richten. Ik zie partijen vooral niet samenwerken.  Terwijl samenwerken heel erg nodig is. Want, ja er zijn nog steeds misstanden. Die moeten we hard aanpakken. Met elkaar: gemeentes, bedrijven, uitzenders, vakbonden en belangenorganisaties.

In Den Haag wordt gewerkt aan het toelatingsstelsel, bedoeld om malafide partijen van de markt af te krijgen. De ABU is hier voor. Mits – en dat kunnen we niet genoeg herhalen – er gehandhaafd wordt.

Mijn oproep aan politici: plaats arbeidsmigratie in een breder perspectief en kom door met een visie.

Gerelateerde artikelen