ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Als er één Merel over de dam is...

Maatschappij arbeidsmarkt 1

Deze week kwam het bericht in het nieuws dat Merel van Vroonhoven, nu nog de hoogste baas van AFM, na een opleiding aan de slag gaat als leraar in het speciaal onderwijs. Een drastische carrière move waar menigeen van droomt, maar slechts weinigen de daad bij het woord voegen.

In dezelfde week berichtte de Kamer van Koophandel dat circa 10% van de zzp’ers liever een dienstverband ambieert en nog eens 10% het liefst beide combineert. Ik twitterde dat het mij verbaast dat zzp’ers steeds wordt gevraagd wat ze liever willen. Alsof het één miljoen ‘moetjes’ zijn.

Deze vraag wordt namelijk zelden gesteld aan degenen die een dienstverband hebben. Dat heeft de ABU eerder wel gedaan. Motivaction  ondervroeg in 2017 1200 werkenden naar hun ambities, wensen en drijfveren in hun werkende bestaan. Een kwart van de werkenden is niet tevreden met zijn huidige baan en zou liever op zoek gaan naar een andere uitdaging. Bij een derde van de mensen zou de loopbaan er idealiter anders uitzien als ze deze kunnen overdoen.

Dat zijn meer zorgwekkende cijfers dan de 10% twijfelende of klagende zzp’ers. Ik heb namelijk te doen met werknemers die zitten ‘opgesloten’ in hun huidige baan. Een vast dienstverband weliswaar. Letterlijk en figuurlijk. Goed verzekerd, maar niet voor hun werkgeluk.

De huidige arbeidsmarkt biedt echter volop kansen en ruimte om te switchen. Voor al die zzp’ers die liever de zekerheid van een baan willen en voor al diegene die ‘dromen’ van de zorg, het onderwijs of iets anders. Vorig jaar kozen meer dan één miljoen mensen voor ander werk.

Ik gun iedereen zijn ‘droomwerk’. Als werknemer, als zelfstandige. Hybride, vast of flex. Grijpt uw kans en vlieg uit. Als er één Merel over de dam is…

Gerelateerde artikelen