ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Het parlementaire jaar is begonnen: de koers van Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) en Inge van Dijk (CDA)

Het nieuwe parlementaire jaar is begonnen. Op welke manier gaan Tweede Kamerleden Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) en Inge van Dijk (CDA) zich de komende periode inzetten voor de arbeidsmarkt en wat zijn volgens hen de grootste uitdagingen?

“Waarom subsidiëren wij in Nederland de verbouw van lavendel?”

Tjebbe van Oostenbruggen (NSC)

De koers van Tjebbe van Oostenbruggen (NSC)

“Voor steeds meer mensen geldt dat werk niet langer leidt tot bestaanszekerheid. Het is simpelweg geen garantie dat je de huur kunt betalen, je kind kunt laten studeren, of rustig van je oude dag kunt genieten. Dat is zeer frustrerend. Mijn angstbeeld is de situatie in de Verenigde Staten. Daar is een onderklasse ontstaan die twee à drie baantjes moet hebben om het hoofd boven water te houden. We moeten in Nederland terug naar het principe dat werk bestaanszekerheid geeft. Hoe? Door verder uitvoering te geven aan de aanbevelingen van de commissie-Borstlap. Een belangrijke is de drie rijbanen voor werk. Eén rijbaan voor normale arbeid, één voor – echte – zzp’ers en één voor het uitzenden. Uitzenders zijn er voor ‘piek en ziek’ en daarnaast om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Wat we niet willen, is dat de flexbranche steeds nieuwe creatieve constructies verzint die bestaansonzekerheid in stand houdt. Ik sprak een uitzendkracht die al elf jaar voor PostNL werkt. Elf jaar! Onder aan de keten verkeren honderdduizenden mensen in kwetsbare posities. Oud-minister Van Gennip heeft een goede aanzet gemaakt met de hervorming van de arbeidsmarkt. Wij willen verder op die weg.”

Arbeidsmigratie
“Op zich hebben we niets tegen arbeidsmigranten, maar de aantallen zijn veel te hoog. Nederland is het Singapore van Europa. Wij lopen tegen de grenzen op van ons land, qua huisvesting, qua CO2-uitstoot, stikstof, hectaregebruik et cetera. De druk is waanzinnig. Wij willen asielmigratie daarom matigen en dat betekent: keuzes maken. Waarom is de grondprijs voor de bouw van ‘distrubutiedozen’ aanzienlijk lager dan voor woningbouw? Waarom subsidiëren we laagbetaalde arbeid? Waarom subsidiëren we in Nederland de verbouw van lavendelplanten in de glastuinbouw? Waarom blijven we investeren in de vleessector, glastuinbouw, en distributie, terwijl hun productie grotendeels naar het buitenland gaat? Subsidiëring van deze sectoren houdt de kosten kunstmatig laag en de vraag naar arbeidsmigranten hoog. Daaraan werken, in combinatie met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten, maakt asielmigratie beter beheersbaar. Die WTTA is natuurlijk ook keihard nodig om uitbuiting aan te pakken. Tegenover een groep van 2.000 geregistreerde uitzenders staan 20.000 niet-registreerde bureaus. In de Haagse wijk Laak zitten 1.600 uitzendbureautjes. Zij laten migranten tegen zeer laag loon ongeschoold werk doen en lappen vaak de wet aan hun laars. Dat moet stoppen.”

“We moeten onze tanden tonen. Stoppen met praten, kiezen en investeren in technologie.”

Inge van Dijk (CDA)

De koers van Inge van Dijk (CDA)

“Het grootste probleem is de arbeidskrapte. Wij geloven dat winst vooral te halen is in het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Dat kan, door te investeren in sociale en technische innovatie. Oud-minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, presenteerde begin dit jaar tien sleuteltechnologieën, zoals kwantumtechnologie, AI en cybersecurity. We moeten kiezen op welke sectoren en op welke technologieën we inzetten. Vervolgens is het investeren en doen. We moeten stoppen met het schrijven van rapportages en eindeloos discussiëren, we moeten onze tanden tonen. En ja, dat kan ook pijn doen; als jouw sector buiten de boot valt. Deze discussie raakt ook aan die over de brede welvaart. Na het zomerreces komen wij met een actieplan dat gaat over innovatie en arbeidsproductiviteit. Maar ik zie over dit onderwerp weinig terugkomen in het hoofdlijnenakkoord. Ik vrees dat bezuinigingen de overhand krijgen. Maar niet investeren is duurkoop voor de toekomst.”

Pervers systeem
“Winst valt ook nog te behalen door een herziening van het toeslagenstelsel. Wij krijgen veel mailtjes van ouderen, die aangeven dat ze best nog willen werken, maar dat het dan fiscaal wel aantrekkelijk moet zijn. En het gaat niet alleen om ouderen. Voor een groep werkenden geldt nu dat zij met minder werken beter af zijn door de toeslagen dan door meer te werken. Het toeslagensysteem is pervers, zeker in tijden van krapte. Steeds kiezen we voor snelle noodoplossingen, maar het wordt tijd dat we echt eens door de zure appel heen gaan bijten. Volgend jaar presenteren wij ons visiestuk hierover.”

Samenwerking
“Uitzenders hebben een belangrijke taak bij het aan werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De branche heeft ontzettend veel kennis op dit vlak en het zou mooi zijn als de samenwerking tussen uitzenders, UWV en gemeenten verder geïntensiveerd kan worden, zodat deze partijen elkaar kunnen versterken. Overigens ben ik heel blij met de rol van de ABU als het om arbeidsmigranten gaat. Zij helpen excessen voorkomen, en zijn een waardevolle gesprekspartner. Samen kunnen we het goede doen. Laten we in Nederland stoppen direct onze opinie te geven op dit dossier en in het oog blijven houden dat arbeidsmigranten geen ‘hulpmiddelen’ zijn, maar mensen. We moeten niet over elkaar praten, maar met elkaar.”

Gerelateerde artikelen