ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Tweede Kamer neemt Wtta aan

Belangrijke stap maar zorgen ABU over handhaving blijven

De Tweede Kamer nam vandaag het wetsvoorstel ‘Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten’ (Wtta) aan, nadat zij het eerder aanpaste. De Kamer stuurt het voorstel nu door naar de Eerste Kamer, die de behandeling mogelijk al voor de zomer afrondt. Het is nog niet duidelijk wanneer de wet in werking treedt. De minister presenteert eind deze maand een planning.

Sinds 2021 werkt de ABU actief mee aan de vormgeving van het toelatingsstelsel. Al die tijd hamerden we erop dat het stelsel effectief, met voldoende rechtszekerheid, uitvoerbaar en betaalbaar is voor onze leden. We zijn tevreden dat de Tweede Kamer het normenkader, op één punt na, niet uitbreidde en geen extra verplichtingen oplegde aan ondernemers. De Kamer nam onze zorgen over rechtszekerheid, regeldruk en kosten wel degelijk serieus. Dat leidde onder meer tot een maximumbedrag voor de jaarlijkse leges voor uitleners en tot oproepen om de regeldruk te beperken en de normeisen na drie jaar te evalueren. We blijven de uitvoering hiervan nauwgezet volgen.

Uitbreiding normenkader

De Tweede Kamer heeft helaas besloten om het normenkader uit te breiden met een bevorderings- en vergewisplicht als het gaat om de BRP-registratie van arbeidsmigranten. Wij zijn voor goede registratie, en onze leden nemen de zorgplicht die ze daarvoor nu al hebben, serieus. Maar dit voorstel zorgt vooral voor extra papierwerk, meer regeldruk, langere inspecties en hogere kosten – zonder dat het veel effect zal hebben.

Wij vinden het voorts onwenselijk dat bepaalde sectoren zijn uitgezonderd van de wet. Dit ondermijnt een gelijk speelveld tussen bedrijven en tast het draagvlak voor de wet aan. We zullen bewegingen op de markt en de handhaving door de Arbeidsinspectie in de gaten houden.

Handhaving cruciaal

Zonder goede handhaving werkt een toelatingsstelsel niet. Daarom blijft het cruciaal dat de Arbeidsinspectie de naleving van de toelatingsplicht streng en effectief controleert. Of dat lukt, daarvan zijn we nog niet overtuigd. Daarnaast pleiten wij voor een Toelatende Instantie die de sector goed kent en werkt met een aanpak waarin de rechtsbescherming van ondernemers stevig verankerd is. Voor beide zaken blijven we ons krachtig inzetten.

Uitzendverbod lost misstanden niet op

Tot slot: wij zijn teleurgesteld over de steun van de Tweede Kamer en de minister voor het expliciet in de wet opnemen van een uitzendverbod. Daarmee komt het er niet direct, maar het is wel een politieke stap in die richting.

De minister komt binnenkort met de uitkomsten van zijn technische verkenning. Hoewel de steun van de Tweede Kamer voor de Wtta groot is gebleken, betwijfelen wij of het vertrouwen even groot is, aangezien een deel van de Kamer een aanvullende, disproportionele maatregel zoals een uitzendverbod nodig acht. Ondertussen blijft het onduidelijk welk probleem de Wtta blijkbaar niet kan oplossen, maar een uitzendverbod wel.

Uitzendverboden lossen misstanden niet op. Sterker nog: wij krijgen nu al signalen binnen dat malafide inleners en uitzenders schimmige constructies uitwerken om een mogelijk verbod te omzeilen. Dit betekent dat een uitzendverbod de werkenden, om wie het uiteindelijk gaat, van de regen in de drup helpt. Wij blijven ons daarom ook de komende tijd hard maken voor een effectieve aanpak van misstanden. Een uitzendverbod hoort daar wat ons betreft niet bij.

Het is nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer over het wetsvoorstel stemt. Dat is de laatste stap in het wetgevingstraject. De Eerste Kamer kijkt met name naar of een wet uitvoerbaar en te handhaven is. Uiteraard zullen we ook bij dit gremium onze zorgen hierover kenbaar maken.

Gerelateerde artikelen