ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

#ABUmetElkaar: verhalen uit de uitzendbranche in coronatijd

In deze crisis valt werk weg op de ene plek, terwijl ergens anders tekorten ontstaan. Juist in deze tijd bewijzen uitzendbureaus zich. Door snelle en slimme herplaatsing van uitzendkrachten – al dan niet via extra scholing –  blijven mensen aan het werk en blijft de economie aan de gang. Lees de verhalen die we verzamelden van onze leden.

Melanie Havelaar, Raaak, hielp monteurs bij overstap van keukens naar de zorg

“Toen de crisis begon viel de vraag naar nieuwe keukens en keukenapparatuur gedeeltelijk weg. Onze monteurs van kokendwaterkranen kwamen daardoor van de ene op de andere dag zonder werk te zitten. Ook bij andere klanten in en rondom de Drechtsteden vervielen functies voor onze montagekrachten. Gelukkig konden we een tiental van hen snel herplaatsen bij een andere klant, in een vergelijkbare functie en in dezelfde regio."

Pieter Loppersum, Loppersum Arbeidsbemiddeling, versterkt de band met zijn klanten.

“Een grote klant van ons is een groentesnijderij in Eindhoven, die salades maakt als toeleverancier voor de horeca. In één klap raakte hij meer dan de helft van zijn omzet kwijt. Als hofleverancier voelden wij dat ook flink. Van de ene op de andere dag zaten twintig van onze uitzendkrachten thuis."

Tom Sijpestijn, Flexspecialisten, vindt het zijn plicht om werk te leveren.

“De start van de coronacrisis betekende voor een paar honderd van onze flexwerkers dat hun werk verdween. Vooral in de distributie van winkels die niets meer verkochten. Gelukkig zitten we goed in de foodsector: distributiewerk voor supermarkten en hun toeleveranciers. Daar steeg de vraag en die is nog altijd hoger dan anders. Zo’n 170 man hadden we daar vrij snel weer aan het werk."

Wies van het Slot van 365Werk herplaatste Groningse studenten van horeca naar online drogist.

“Bijna vierhonderd van onze flexkrachten verloren in een keer hun baan door de coronacrisis. Vooral in de horeca en op evenementen kwam de klap hard aan. Grote webshops en distributiecentra kregen het juist extra druk. Een opdrachtgever hier in het noorden – een online drogist die plotseling veel meer bestellingen kreeg - wilde binnen anderhalve dag een nachtdienst organiseren om 24 uur per dag operationeel te zijn."

Ralph Righton, mede-directeur Sagius Uitzenders, is blij dat ABU-leden elkaar helpen in deze tijd

“Voor de coronacrisis waren er zo’n vierhonderd mensen via ons aan het werk. Allemaal arbeidsmigranten, met name in de productielogistiek en metaalindustrie (automotive). Die laatstgenoemde ligt nu volledig plat. Verschillende opdrachtgevers belden ons al in de eerste ‘lockdown-week’ op met de mededeling dat al onze flexkrachten vanaf de maandag erop niet meer nodig zouden zijn. In totaal kwam zo’n 20% van onze uitzendkrachten zonder werk te zitten. Dat doet pijn."

Nico Geerlings en Nathalie Geerlings, Flex Franchise, koesteren hun arbeidsmigranten

Nico: “Wij werken volledig met arbeidsmigranten en plaatsen hen in een grote variatie aan sectoren. Van sierteelt tot logistiek en voeding. Die spreiding is ook onze redding geweest. Zeker driehonderd, misschien wel vierhonderd flexwerkers verloren hun werk tijdens de eerste weken van de coronacrisis, met name in de sierteelt en aanverwante bedrijven. Van hen hebben we er twee- tot driehonderd snel kunnen herplaatsen, met name in de logistiek en voedingsindustrie.”

Gerelateerde artikelen