ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

#ABUmetElkaar: verhalen uit de uitzendbranche in coronatijd

In deze crisis valt werk weg op de ene plek, terwijl ergens anders tekorten ontstaan. Juist in deze tijd bewijzen uitzendbureaus zich. Door snelle en slimme herplaatsing van uitzendkrachten – al dan niet via extra scholing –  blijven mensen aan het werk en blijft de economie aan de gang. Lees de verhalen die we verzamelden van onze leden.

Driessen verzorgde een volledig digitale vliegende start voor 120 nieuwe medewerkers

“Vanaf half maart was thuiswerken, op advies van de regering, voor iedereen binnen Driessen en daarbuiten de norm. Een tijd die vroeg om de nodige improvisatie op diverse vlakken. Contact met klanten verliep anders, maar ook het werven, opleiden en inwerken van nieuwe medewerkers gebeurde op afstand en volledig digitaal. Zo’n situatie vraagt om flexibiliteit van alle betrokkenen."

Steven Gudde van Olympia: ‘In een crisis leer je elkaar kennen.’

"Wij zitten in-house bij veel van onze klanten en zijn dus meer dan alleen leverancier: we maken integraal deel uit van het proces. Veel van onze intercedenten hebben op deze locaties doorgewerkt. Bijvoorbeeld op kantoor bij een distributiecentrum voor 120 winkels. We kunnen in zo’n situatie natuurlijk niet zeggen: “dit is het corona-protocol van Olympia, wij trekken ons eigen plan, doe het er maar mee.” Nee, je moet er samen uitkomen vanuit de verplichting aan elkaar en de verantwoordelijkheid die je samen hebt richting uitzendkrachten."

Cees Noorderijk, Dutch Days, bereidt zich nu al voor op de periode ná de crisis

“De crisis sloeg bij ons niet in als een bom. Maar nu het al zo’n tweeënhalve maand aanhoudt, merken we absoluut dat er bij onze klanten minder vraag is naar arbeidskrachten Eigenlijk in alle sectoren waar we actief zijn: de foodsector, logistiek, bouw en techniek. Het totale aantal mensen dat bij ons zonder werk kwam te zitten is nu opgelopen tot zo’n 150. Normaal zijn er bij Dutch Days zo’n 500 arbeidskrachten via ons aan het werk, dus dat is fors."

Matthias Michelsen van Werkis helpt heftruckchauffeurs aan baan in tuinhout

“Het zijn hectische weken en veel opdrachtgevers wachten in spanning af welke versoepelende maatregelen de overheid neemt. Bedrijven in de horeca, automotive en gekoelde voedselopslag hebben veelal tijdelijk de deuren gesloten, of ze overwegen een tijdelijke sluiting. Andere opdrachtgevers schroeven de productie juist op en de vraag komt nu ook los bij seizoensgebonden opdrachtgevers zoals hoveniers. "

De Jager Detachering herplaatste vaste medewerkers van visverwerking naar productiebedrijf

“Wij hebben veel arbeidsmigranten aan het werk in de mossel, oester- en visverwerking in Yerseke. Ook bij conservenfabrieken zitten veel van onze mensen. Toen de coronacrisis uitbrak, draaiden die op volle toeren. Heel Holland hamsterde! Maar bij de visverwerkende bedrijven, die leveren aan de horeca, viel de omzet ver terug. Alle uitzendkrachten werden naar huis gestuurd."

Peter Brummel, operationeel manager Bureau Techniek, herplaatste uitzendkrachten in de techniek

“De persconferentie van Rutte van vrijdag 13 maart was een kantelpunt. Hoewel de piek aan afzeggingen niet meteen op maandag kwam. Dat ging geleidelijk, in de dagen en weken erna. Het dieptepunt kwam begin april, en sinds half mei is de groei weer echt ingezet. Inmiddels zitten we op hetzelfde niveau als voor de crisis."

Patricia Pronk, Actief Werkt!, zoekt altijd naar verbindingen

“Alleen al bij Royal FloraHolland en Schiphol vielen tijdens de eerste weken van de coronacrisis zo’n 400 banen weg voor onze flexmedewerkers. We zijn toen meteen met hen in gesprek gegaan om in beeld te brengen wie herplaatst wilde worden en wie een training of opleiding wilde volgen. Vervolgens hebben we voor iedereen die open stond voor herplaatsing ander werk gezocht. Omdat bij huidige opdrachtgevers de vraag niet voldoende bleek om iedereen weer aan het werk te krijgen, zijn we breder gaan kijken. Via ons netwerk kwamen we terecht bij supermarktketen Hoogvliet. Zij kwamen handen tekort op het distributiecentrum en de e-commerceafdeling."

Mischa Hannema, directeur Technicum, herplaatst technici

“De eerste opzeggingen van opdrachten door de coronacrisis kwamen bij onze vestigingen in Brabant. Daarna volgde het hele land, hoewel een aantal technische sectoren relatief gespaard bleven. Het was schrikken, deze enorme daling van de hoeveelheid werk. We hebben bijvoorbeeld veel elektromonteurs aan het werk in ziekenhuizen. Daar werden renovaties stilgelegd."

Martijn Schigt, intercedent bij Start People, herplaatst productiemedewerkers van papierfabriek naar medische industrie

“Het was als een lontje dat ging branden en tot ontploffing kwam. Op maandag 16 maart was er nog niets aan de hand. Op dinsdag waren de berichten vanuit de productiebedrijven al meer gespannen. En op woensdag kregen we het bericht van de papierfabriek dat de productiemedewerkers in de flexibele schil tot nader order niet meer hoefden te komen."

Daniëlle Vermeulen, Adecco, zoekt naar creatieve oplossingen om mensen aan het werk te houden

“Bij veel van onze opdrachtgevers in het zuiden van Nederland loopt het werk goed door. Vooral bij dienstverleners in de foodsector en bij logistieke dienstverleners. Wel vraagt deze periode soms om creatieve oplossingen op maat. Bij een productiebedrijf voor bouwlijmen kunnen we onze honderd uitzendkrachten bijvoorbeeld aan het werk houden, omdat ze de productieplanning naar voren hebben gehaald. "

Melanie Havelaar, Raaak, hielp monteurs bij overstap van keukens naar de zorg

“Toen de crisis begon viel de vraag naar nieuwe keukens en keukenapparatuur gedeeltelijk weg. Onze monteurs van kokendwaterkranen kwamen daardoor van de ene op de andere dag zonder werk te zitten. Ook bij andere klanten in en rondom de Drechtsteden vervielen functies voor onze montagekrachten. Gelukkig konden we een tiental van hen snel herplaatsen bij een andere klant, in een vergelijkbare functie en in dezelfde regio."

Pieter Loppersum, Loppersum Arbeidsbemiddeling, versterkt de band met zijn klanten.

“Een grote klant van ons is een groentesnijderij in Eindhoven, die salades maakt als toeleverancier voor de horeca. In één klap raakte hij meer dan de helft van zijn omzet kwijt. Als hofleverancier voelden wij dat ook flink. Van de ene op de andere dag zaten twintig van onze uitzendkrachten thuis."

Tom Sijpestijn, Flexspecialisten, vindt het zijn plicht om werk te leveren.

“De start van de coronacrisis betekende voor een paar honderd van onze flexwerkers dat hun werk verdween. Vooral in de distributie van winkels die niets meer verkochten. Gelukkig zitten we goed in de foodsector: distributiewerk voor supermarkten en hun toeleveranciers. Daar steeg de vraag en die is nog altijd hoger dan anders. Zo’n 170 man hadden we daar vrij snel weer aan het werk."

Wies van het Slot van 365Werk herplaatste Groningse studenten van horeca naar online drogist.

“Bijna vierhonderd van onze flexkrachten verloren in een keer hun baan door de coronacrisis. Vooral in de horeca en op evenementen kwam de klap hard aan. Grote webshops en distributiecentra kregen het juist extra druk. Een opdrachtgever hier in het noorden – een online drogist die plotseling veel meer bestellingen kreeg - wilde binnen anderhalve dag een nachtdienst organiseren om 24 uur per dag operationeel te zijn."

Ralph Righton, mede-directeur Sagius Uitzenders, is blij dat ABU-leden elkaar helpen in deze tijd

“Voor de coronacrisis waren er zo’n vierhonderd mensen via ons aan het werk. Allemaal arbeidsmigranten, met name in de productielogistiek en metaalindustrie (automotive). Die laatstgenoemde ligt nu volledig plat. Verschillende opdrachtgevers belden ons al in de eerste ‘lockdown-week’ op met de mededeling dat al onze flexkrachten vanaf de maandag erop niet meer nodig zouden zijn. In totaal kwam zo’n 20% van onze uitzendkrachten zonder werk te zitten. Dat doet pijn."

Nico Geerlings en Nathalie Geerlings, Flex Franchise, koesteren hun arbeidsmigranten

Nico: “Wij werken volledig met arbeidsmigranten en plaatsen hen in een grote variatie aan sectoren. Van sierteelt tot logistiek en voeding. Die spreiding is ook onze redding geweest. Zeker driehonderd, misschien wel vierhonderd flexwerkers verloren hun werk tijdens de eerste weken van de coronacrisis, met name in de sierteelt en aanverwante bedrijven. Van hen hebben we er twee- tot driehonderd snel kunnen herplaatsen, met name in de logistiek en voedingsindustrie.”

Gerelateerde artikelen